Wandeling Langs het landgoed Leyduin

Wandeling Langs het landgoed Leyduin

Wandeling langs het Huis Leyduin en het zeshoekige uitzichtpunt Belvedère. Huis Leyduin werd vroeger gebruikt als zomerverblijf door rijke families. Later wordt het permanent bewoond. Er kunnen verschillende ruimtes gehuurd worden, bijvoorbeeld als trouwlocatie of vergaderruimte. Het uitzichtpunt Belvedère stamt uit 1760 is staat op een natuurlijk duin. De Gotische ramen, de kantelen en een deel van het stucwerk zijn toevoegingen uit de 19e eeuw. In de Appelkelder overwinteren vleermuizen.

Zwaarte: lichte wandeling

Lengte: 3 kilometer

Duur: 0.5 uur

Markering: Gele Paaltjes

Beginpunten: Tussen de Leidsevaart en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ten zuiden van het pompstation van Waternet, bij de Manpadslaan te Vogelenzang (Gebruik als navigatieadres Woestduinweg 4 te Vogelenzang).

Openbaar vervoer: Vanuit Zandvoort Connexion Bus 80 naar Heemstede/Aerdenhout. Overstappen op Connexion stadsbus lijn 14 naar Woestrduinweg.   

Horeca: Onderweg: Gasterij Leyduin,  2e Leijweg 7A, 2114 BG Vogelenzang

Toegang: Gratis

Parkeren: betaald

Routebeschrijving:
Vanaf de parkeerplaats volgen we de gele paaltjes. Weldra lopen we langs Huis Leyduin. We vervolgen onze tocht en zien links uitzichtpunt Belvedère, waar we later nog langs komen. We komen nu langs Gasterij Leyduin. We vervolgen onze weg door een open veld en zien de overblijfselen van een lanceerplaats van V1, die naar Londen afgevuurd werden. We volgen de witte paaltjes en gaan over een bruggetje. We lopen nu door een bosrijk gebeid met vele laantjes terug naar de parkeerplaats.

Wandelcombinatie
De wandeling kan gecombineerd worden met de wandeling door Vinkenduin en Oud Woestduin. (Witte paaltjes). We zien dan de verschillende landschapsstijlen: strak Frans, gevarieerd Engels en gemengd met modern ecologisch bosbeheer. Er broeden veel verschillende vogels: de appelvink, de grauwe vliegenvanger, verschillende spechtensoorten, lijsters en boomklevers. Verschillende rijke families gebruikten de landgoederen als zomerverblijf. De huizen zijn niet te bezoeken.