Fietsroute Amsterdamse Waterleidingduinen

Door de Bollenstreek (langs Keukenhof)

Naar de bloembollen en de Keukenhof

Wij raden u aan om deze tocht te maken in het voorjaar als de bollen in bloei staan. Dit is zo ongeveer tussen vanaf Pasen tot Pinksteren maar hangt ook van het weer af. U zult aangenaam verast worden door de prachtige kleuren en heerlijke geuren. We rijden dwars door de velden en komen langs ‘De Keukenhof’.

De bollenteelt ontstond in de zestiende eeuw in de omgeving van Haarlem. Na verloop van tijd breidde de teelt zich uit over de geestgronden. Zo ontstond tussen Haarlem en Leiden in de tweede helft van de 19e eeuw de huidige Bollenstreek. Tegenwoordig vindt men ook bollenvelden in het noorden van de provincie Noord-Holland en elders in het land, maar de meeste bollenteelt vindt men toch nog wel in deze streken.

Zwaarte: Lichte fietstocht   

Lengte:  38 kilometer

Duur:  2,5 uur

Markering: Fietsroutenetwerk 

Beginpunt: Raadhuisplein centrum Zandvoort: Fietsknooppunt 79 

Horeca: Onderweg

Routebeschrijving:
We starten bij het Raadhuisplein in het centrum van Zandvoort bij fietsknooppunt (79). We gaan naar knooppunt (77)  en naar knooppunt (83). Daar slaan we rechtsaf en streken de Zandvoortselaan over. We gaan rechtdoor over een weg die verboden voor auto’s is en aan het eind van de weg gaan we rechtsaf en meteen links. Nu zitten we weer op de route, naar knooppunt (72). Daarna gaan we naar de knooppunten (76)-(16)-(11)-(48)-(40). Nu zijn we bij de Keukenhof. We gaan verder naar (28) – (13) – (12) – (17) – (16) – (15) en richting (76). We slaan nu niet rechtsaf het bos in, maar gaan rechtdoor op het fietspad langs de Vogelenzangseweg. Aan het eind van deze weg gaan we weer even naar rechts en dan meteen links het fietspad op. We steken de Zandvoortselaan over en gaan via de oude trambaan weer naar Zandvoort. Nummer (77) en (79).

keukenhof fietsroute
keukenhof fietsroute
keukenhof fietsroute
keukenhof fietsroute

De keukenhof

De Keukenhof  in Lisse is de grootste bloementuin ter wereld met ruim zeven miljoen bloembollen die ieder seizoen weer worden gepoot. Het is één van de mooiste attracties in Nederland, waar ook legio buitenlandse toeristen op af komen, vooral in de maand april. Keukenhof is goed voor jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Op de kleurige bloemenvelden rondom de Keukenhof kun je prachtige bloeiende voorjaarsbloemen zien zoals krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten en lelies. De 15 kilometer wandelpaden van de Keukenhof zijn zo aangelegd dat je een spectaculair uitzicht hebt op de heerlijk geurende bloementuinen en bloemenkassen. Tijdens je wandeling zie je unieke, wekelijks wisselende bloemenshows, schitterende vijvers en diverse paviljoens met diverse restaurants en terrassen. Ook kinderen kunnen zich in de Keukenhof prima amuseren in de Nijntje speeltuin of met een leuke speurtocht door het bloemenpark. Ook is er een kinderboerderij en een leuk doolhof waar je als beloning een mooi uitzicht krijgt over de naastgelegen bloemenvelden.

Naast de enorme bloementuin vind je in de Keukenhof ook het grootste beeldenpark van Nederland. Je kunt hier vele beelden bewonderen die gemaakt zijn door nationale en internationale kunstenaars.

Fietsroute Amsterdamse Waterleidingduinen