Wandeling Elswout (blauw)

Wandelen over de Buitenplaats Elswout (blauw)

Elswout is een van de mooiste en waterrijke Buitenplaatsen in Kennemerland. De bekende serie van de VPRO Loenatik is hier opgenomen. De oude gebouwen zijn prachtig gerestaureerd. De orangerie is een horecagelegenheid en op zondag open voor publiek. Het is gebouwd in neorenaissance stijl. Het grote huis is gebouwd in verschillende negentiende-eeuwse stijlen. Aanvankelijk had het landgoed de Franse landschapsstijl, sinds de achttiende eeuw is het ingericht in Engelse landschapsstijl. In het park is het aantrekkelijk wandelen door de hoogteverschillen en romantische bruggetjes.

Zwaarte: Lichte wandeling 

Lengte:  3 kilometer

Duur:  0,45 uur

Markering:  blauwe paaltjes volgen. 

Beginpunt: Parkeerplaats Elswoutslaan 12a, 2051 AE, Overveen 

Toegang: gratis 

Horeca: op zondag is de orangerie open

Parkeren: Betaald

Routebeschrijving: 

We komen binnen door het 17e eeuwse poortgebouw. De oprijlaan strekt zich voor ons uit. We gaan spoedig rechts af volgen de blauwe paaltjes. We lopen langs het hertenkamp en slaan dan links af. We lopen nu langs de orangerie. Dan gaan we rechtsaf en komen bij de theekoepel. We lopen nu langs een vijver en gaan het bruggetje over. We gaan nu terug en genieten van het uitzicht over de weilanden en het grote huis. We gaan weer over een bruggetje en lopen langs een begroeide muur. Dan lopen we langs de vroegere koetshuizen en paardenstallen over de oprijlaan terug naar de parkeerplaats.

Bomen bij Elswout

In de 100 tot 200 jaar oude bomen zitten veel holenbroeders. Daarnaast bloeien hier bijna het hele jaar stinzenplanten, waardoor met name in het vroege voorjaar grote delen van de buitenplaats veranderen in een bloemenzee.