Rond het Vogelmeer (Kennemerduinen)

Rond het vogelmeer

Open duinwandeling tussen de Schotse Hooglanders over de bruid van Haarlem

De Kennemerduinen vormen het hart van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De duin valleien bloeien weer met bijzondere planten, nadat de waterwinning uit dit gebied gestopt is. Je kan hier genieten van open duinen, bossen, heuvels en valleien. De duinmeren hebben bijzondere vogels, waaronder de geoorde fuut. Naast de sporen van de Tweede Wereldoorlog, zijn er zelfs resten opgegraven van een vroeg middeleeuws dorp. Geniet van diverse wandeling in dit gebied, waaronder de wandeling rondom het Vogelmeer niet gemist mag worden.

Zwaarte: Lichte wandeling op duidelijk gemarkeerde paden. (Bij de bruid van Haarlem soms wat modderig, maar je kan ook omlopen)

Lengte: 5 kilometer

Markering: Groene paaltjes volgen. NB: Bij vogelmeer kan van de route afgeweken worden en om het meer gelopen worden.

Beginpunt: Ingang bij de kop van de Zeeweg in Bloemendaal aan Zee. Vanaf Zandvoort bij Bloemendaal aan zee na het parkeerterrein links afslaan en door de duinen naar Paviljoen Parnassia. Vanaf Bloemendaal zeeweg volgen tot Bloemendaal aan Zee en dan voor het parkeerterrein rechtsaf slaan. Dan 1,5 km de weg volgen naar parkeerterrein.

Horeca: Paviljoen Parnassia bij de parkeerplaats

Toegang: Gratis, wel betaald parkeren. (Alleen betalen met pinpas mogelijk)

Routebeschrijving:
Ten zuiden van de parkeerplaats bij het informatiepaneel geven de groene paaltjes het begin van de wandeling aan. Eerst volgen we het fietspad een stukje. Links ligt speelterrein Hazenwei. We gaan nu over een veeraster. We kunnen hier Schotse Hooglanders, Koniks paarden en Shetland pony’s tegen komen. De dieren zijn niet gevaarlijk als je maar afstand houdt. Vooral niet aaien of voeren! Spoedig slaan we linksaf en gaan we door een laaggelegen duin wat bij veel regenachtig weer onderwater kan staan. Is dat het geval dan lopen we een stukje verder langs het fietspad en slaan we later rechts af bij de blauwe paaltjes. We lopen over een smal paadje en hebben nu zicht op een stuivend duin, wat de Bruid van Haarlem genoemd wordt. Rechts omhoog is een mooi uitzichtpunt ‘de Hazenberg’ met een informatiepaneel. We wandelen nu door naar het Vogelmeer. Hier zijn veel vogels te bekijken. Er is langs de waterkant een observatie hut. We kunnen nu de groene paaltjes blijven volgen, maar leuker is een rondje langs het vogelmeer. We lopen over duintoppen die een prachtig uitzicht geven op het meer en zijn fauna. Nadat we om het meer zijn gelopen, gaan we een klein stukje terug het fietspad op en al spoedig vinden we rechts de groene paaltjes weer en vervolgen onze tocht. We kruisen even het fietspad en wandelen al spoedig weer over duintoppen met mooi uitzicht richting zee. We komen uit op het fietspad en slaan linksaf richting Parnassia en zijn dan weer op de parkeerplaats.

De bruid van Haarlem
Dit gebeid in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is benoemd tot Aardkundig monument. Deze plek in de duinen is een mooi voorbeeld van hoe de duinen zich ontwikkelen. De bruid van Haarlem is vernoemd naar het wilgenroosje, een plant die vroeger veel voorkwam in de duinen. De zaadpluizen van het wilgenroosje doen denken aan een bruidsluier. In 2003 is hier alle begroeiing verwijderd, waardoor de wind weer greep kreeg op de duinen. Afhankelijk van het weer, zal dit gebied zich per jaar zo’n 5 meter verplaatsen.

De Hazenberg
De Hazenberg biedt een prachtig panorama, waar je je goed kan oriënteren. De berg dankt zijn naam aan de tijd dat er hier nog jacht werd gedreven. Er waren hier meer hazen dan konijnen. In het noordwesten richting de zeereep liggen enkele diepe valleien en duinkommen. In het noordoosten  stuift het duin het hardst. Ten zuiden van de Hazenberg ligt het Spartelmeer, waar je de geoorde fuut kan vinden. In het zuidwesten kan je bij mooi helder weer Zandvoort zien liggen.

Wandelen in Zandvoort
Geniet al wandelend van de open duinen en prachtige vergezichten. Je ziet het landschap veranderen. Hoe verder van de zee, hoe meer bossen je ziet opkomen. In dit gebied zit ongeveer de helft van de Nederlandse Flora, namelijk rond de 1500 soorten. En er broeden zo’n 70 vogelsoorten.

Foto Wilgenroosje (Teun Spaans, 2004)