
Door open duingebied met vele adelaarsvarens
In tegenstelling tot de andere ingangen, die een bosrijker karakter hebben, wandelen we nu door een open duingebied. Omdat de konijnenpopulatie door myxomatose en een andere virusziekte sterk is afgenomen groeit het duingebied dicht. De adelaarsvarens zijn daar een goed voorbeeld van. Om de begroeiing kort te houden worden er schapen ingezet. Ook de damherten en reeën dragen hun steentje bij. De dieren eten de knoppen, takken en bessen van onder anderen de Amerikaanse Vogelkers op. De Amerikaanse Vogelkers is een snel voortwoekerende plant, die teruggedrongen moet worden.
Zwaarte: Lichte wandeling
Lengte: 4.6 kilometer
Duur: 1 uur
Markering: Paarse paaltjes volgen.
Beginpunt: Parkeerplaats Ingang De Zilk
Bereikbaarheid: Met fiets of auto naar ingang De Zilk.
Toegang: Dagkaart 1,50 euro (vanaf 18 jaar) en betaald parkeren (2 Euro).
Routebeschrijving:
We volgen de paarse paaltjes. Via het Paardenkerkhof lopen we richting Starrenbroek, dwars door een oud duinlandschap. We komen langs de start en landingsbanen van het zweefvliegveld. Daarna komen we bij de brug over het Oosterkanaal en gaan terug naar de ingang.





Wilde dieren in de Amsterdamse Waterleiding Duinen
Naast de damherten, reeën en konijnen leven hier marterachtigen en vossen. Ook komen er verschillende soorten broedvogels voor. Er groeien hier plantensoorten die bijna nergens anders in Nederland voorkomen als Deens lepelblad en akkermelkdistel. Er groeien ruim duizend verschillende plantensoorten.
Andere wandelingen in het Waterleiding duingebied