Wandeling rond het landgoed Leyduin, Woestduin en Vinkenduin

Wandeling rond het landgoed Leyduin, Woestduin en Vinkenduin

De wandeling gaat door een prachtig landgoed met sporen van een oude paardenrenbaan. U komt langs een witte, stenen uitkijktoren in neogotische stijl. Op het landgoed Vinkenduin was een vinkenbaan. De baan is nu nog te herkennen aan hoge aarden wallen die rond een veldje met lindebomen liggen. Vroeger werden hier vinken gevangen in netten.

Zwaarte: lichte wandeling

Lengte: 4,6 kilometer

Duur: 1 uur

Markering: Rode pijlen

Beginpunten: Parkeerplaats Manpadslaan te Vogelenzang (Gebruik als navigatieadres Woestduinweg 4 te Vogelenzang).

Openbaar vervoer: Vanuit Zandvoort Connexion Bus 80 naar Heemstede/Aerdenhout. Overstappen op Connexion stadsbus lijn 14 naar Woestrduinweg.   

Horeca: Onderweg: Gasterij Leyduin,  2e Leijweg 7A, 2114 BG Vogelenzang

Toegang: Gratis

Parkeren: Gratis

Routebeschrijving:

Vanaf de parkeerplaats volgen we de rode pijlen. We lopen langs Huis Leyduin. Aan de andere kant zien we een ooievaarsnest, waar vaak ooievaars broeden. We komen nu langs Gasterij Leyduin. We vervolgen onze tocht en steken op stenen een meertje over. Daarna zien we de overblijfselen van een lanceerplaats van V1 bommen, die naar Londen afgevuurd werden. We volgen verder de rode pijlen. We komen nu door het landgoed Vinkenduin. Bij Woestduin wordt het landschap wat opener. Via de blauwe pijlen komen we weer terug bij de parkeerplaats. In de bollentijd kunnen we hier genieten van de bollenvelden.

Wandelcombinatie
De wandeling kan gecombineerd worden met de wandeling door Vinkenduin en Oud Woestduin. (Witte paaltjes). We zien dan de verschillende landschapsstijlen: strak Frans, gevarieerd Engels en gemengd met modern ecologisch bosbeheer. Er broeden veel verschillende vogels: de appelvink, de grauwe vliegenvanger, verschillende spechtensoorten, lijsters en boomklevers. Verschillende rijke families gebruikten de landgoederen als zomerverblijf. De huizen zijn niet te bezoeken.