Via Graaflandsebergen naar het Zegveld

Langs de Graaflandsebergen naar het Zegveld (Panneland geel)

Afwisselende wandeling door bos en open duin

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een van de grootste duingebieden van Nederland. Het bestaat uit afwisselend duinlandschap, naald- en loofbossen, rustige vennetjes, stuifzandgebieden, moerasachtige dalletjes en kanalen. Je kunt er volop genieten van rust en ruimte en je mag van de paden afwijken om door het duin te struinen. Het duin is 3400 ha groot (5 km breed en 10 km lang). Het drinkwater voor Amsterdam wordt hier voorgezuiverd.

Zwaarte: lichte wandeling over goede paden

Lengte:  3 kilometer

Duur: 1 uur

Markering: gele paaltjes

Beginpunt: Ingang  Panneland, Vogelenzangseduinweg 2 Vogelenzang

Horeca: Boshut ‘t Panneland

Toegang: Dagkaarten 1.50 euro Parkeren 2.00 euro.

Routebeschrijving:

Bij de ingang volg je de gele paaltjes. We lopen langs de Graaflandsebergen een bosrijk gebied. We volgen de gele paaltjes en slaan op een gegeven moment linksaf. Het Zegvelderbos verdwijnt langzaam en er komen steeds meer open vlaktes. We komen nu op het Zegveld en gaan nu links terug. We komen lands het Oosterkanaal en steken dat over op weg naar de uitgang.

Duinlandbouw

Ook hier was er sprake van Duinlandbouw. Zegveld komt van Zekveld. Een zek is een oude naam voor een grassoort die hier veel voorkomt, voornamelijk in vochtige valleien. Hier liepen vee en jonge schapen op het veld. Door de verdroging van de duinen kwam er een einde aan de landbouw hier.

Bosrijker bij Vogelenzang

In de buurt van Vogelenzang worden de duinen bosrijker. De duinen hebben hier plaats gemaakt voor bomen als de populier en ten noorden van het Pannenland vindt je de zwarte den. Naast de wel honderd verschillende soorten vogels, leven er ook konijnen, marters, vossen en vleermuizen in de duinen.

Zeer veel damherten
In dit gebied vind je Reeën en hier leeft ook de grootste populatie in het wild levende damherten van Nederland. Eind mei begin juni worden de kalfjes geboren en in augustus/september/oktober vindt de bronst tijd plaats. Er mogen geen fietsers rijden, maar voor wandelaars is het buiten de paden vrij toegankelijk.