Wandeling door het Van Geluk Park

Wandeling door Wethouder van Gelukpark

Langs twee meertjes en langs duintoppen met mooi uitzicht

Het Wethouder van Gelukpark is een klein maar mooi parkje. De omliggende duintjes ten noorden van het meer zorgen voor een luw microklimaat.

Zwaarte: lichte en korte wandeling

Lengte: 1,8 kilometer

Duur: 30 minuten

Beginpunt: Parkeerplaats bij restaurant ‘De Bokkedoorns’

Openbaar vervoer: Buslijn 81 vanaf Zandvoort of Station Haarlem. Uitstappen halte De Bokkedoorns

Horeca: Restaurant De Bokkedoorns (2 sterren restaurant)

Toegang: Gratis

Routebeschrijving:
Vanaf de parkeerplaats nemen we het wandelpad in zuidelijke richting. We komen langs een standbeeld ter ere van de onbekende Hollander, die als eerste het stuivende duinzand bedwong door het met helm te beplanten. Voorts komen we bij een klein strandje en vervolgen onze weg. Aan het eind van dit pad gaan we eerst rechts en dan links af het bos in. Daarna gaan we links af en lopen langs een stuk Atlantic Wall uit de tweede wereldoorlog. De Atlantic wall was bedoeld om het Derde Rijk voor een eventuele invasie van de geallieerden te behoeden. We vervolgen onze weg en lopen langs een koraal, waar de wisenten gevangen kunnen worden. Spoedig bereiken we het tweede meertje. Nu splitst het pad en we gaan rechtsaf naar boven, waar we van het uitzicht kunnen genieten. We vervolgen onze weg op de duintoppen tot we bij een met hekwerk afgezet uitzichtpuntje komen. We dalen de trappen af en gaan dan rechtsaf. We bereiken nu spoedig de parkeerplaats.

Geschiedenis

Op 19 maart 1947 geeft de provincie toestemming aan de gemeente Bloemendaal om een duinmeer te graven. Het idee kwam van de wethouder Dries van Geluk. Uit de samenleving kwam weinig protest over het veranderde natuurlijk milieu. Dat onderwerp stond eertijds niet hoog op de politieke agenda. De Bloemendalers konden in het meer heerlijk zwemmen en schaatsen en het zand bracht veel geld voor de woningbouw op. Begin 1958 werd naast het al bestaande meer een tweede meer aangelegd en besloot men er een theehuis te vestigen. Dit groeide uit tot het huidige twee sterren restaurant de Bokkedoorns. De naam verwijst naar de duinplant boksdoorn.