
Langs de Oranjekom (geel)
Gevarieerde wandeling door bos en duin en langs plaats waar het voorgezuiverde water van de Lekkanaal het gebied instroomt om door de duinen op een natuurlijke manier gezuiverd te worden
Routebeschrijving:
Bij de ingang volg je de rode paaltjes. We lopen over een houten vlonder naar het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is gevestigd in een voormalig pompstation. Vroeger pompte men hier het water vanuit het duin naar het waterzuiveringsterrein aan de overkant van de weg. Er staan nog grote pompen en in een glazen plaat in de vloer kan je in de kelder kijken, waar grote buizen zijn, waar het water door stroomde. Bij de balie kan je informatie over de duinen krijgen. Er zijn ook boekjes en andere dingen te koop. We gaan nu over een smal bruggetje en lopen door een bosgebied. Naald en loofbos (Kombos genaamd) wisselt hier elkaar af. Halverwege de wandeling komen we via het Sprenkelveld bij het Museumduin, waar het pad doorgaat naar de Duivendrift en de uitgang. Het Museumduin dankt zijn naam aan een bunker waar tijdens de Tweede Wereldoorlog kunstschatten werden opgeslagen.





Verdeelvijver
Hier komt voorgezuiverd Rijnwater de Amsterdamse Waterleiding Duinen binnen. Hierna wordt het water het infiltratiegebied ingeleid, waar het de bodem in zakt. Dit water blijft zo’n drie maanden in de grond. Via kanalen in het duingebied komt het water in de Oranjekom. De verdeelvijver ligt lager dan de Oranjekom. Er staat een verrekijker waar u het verschilt kunt zien. De nazuiveringsinstallatie Leiduin maakt er schoon en betrouwbaar drinkwater van.
Infiltratiegebied
In de jaren vijftig is dit infiltratiegebied aangelegd. Dankzij dit systeem leveren de duinen voldoende drinkwater. Het infiltratiegebied is niet toegankelijk op een paar plekken na.
De kanalen
De kanalen vormen ook een thuishaven voor de vogels, die langs het water leven. Meerkoeten en wilde eenden vind je in de zomer in de duinen broeden.
