Wandeling ‘t wed naar de Konijnenberg

Langs speelvijver ’t Wed naar uitzichtpunt ‘Konijnenberg’

Afwisselende duinwandeling door bossen en open duinlandschap

De begroeiing onderweg is grotendeels aangeplant. Het is bedoeld om het stuiven tegen te gaan ten behoeve van landbouw in de eerste helft van de vorige eeuw. Maar heden is de duinen weer te dicht begroeid door helmgras, dennenbossen op de duintoppen en struiken als duindoorn, meidoorn, kardinaalsmuts en kruipwilg. Men zet nu grote grazers in zoals Schotse Hooglanders om het gebied weer wat opener te krijgen. Er komt nu weer een meer bloemen, kruiden en mossen voor. Tijdens de wandeling kunt u de Schotse Hooglanders tegenkomen. Ze zijn goedaardig en niet agressief,  maar u mag ze niet aaien of voeren.

Zwaarte: Lichte wandeling op duidelijk gemarkeerde paden. 

Lengte: 4 kilometer

Duur: 1 uur en vijftien minuten

Markering: groene paaltjes 

Beginpunt: Ingang Koevlak bij bezoekerscentrum, gelegen langs de zeeweg tussen Overveen en het Bloemendaalse strand. 

Openbaar vervoer:  Buslijn 81 Vanuit Zandvoort of Haarlem station. Uitstappen halte Kennemerduinen

Horeca: Bij bezoekerscentrum bij de ingang 

Toegang: Gratis, wel betaald parkeren. (Alleen betalen met pinpas mogelijk)

Routebeschrijving
Bij het bezoekerscentrum volgen we de groene paaltjes. We lopen langs de oever van ’t Wed, een speelvijver waar van 1 mei t/m 30 september gezwommen kan worden. Het strand en de duinen rond ’t Wed is een speelgebied voor kinderen. Hier mag buiten de paden gelopen worden. We vervolgen onze weg langs de oever en lopen op een gegeven moment omhoog langs mooie bomen naar uitzichtpunt Konijnenberg. Hier hebben we een mooi uitzicht over de omgeving. U kunt de watertoren van Bloemendaal zien liggen. Na de Konijnenberg lopen we door een naaldbos naar opener duin. Hier lopen we door een gebied waar ongeveer 1000 jaar geleden veel zand vanuit de zee en strand de duinen zijn binnen gewaaid. We komen langs een van de acht monumentstenen, waar in mei 1945 de lijken van dode verzetsstrijders zijn gevonden. Via de groene paaltjes lopen we nu terug naar de parkeerplaats/bezoekerscentrum.

Koevlak
Koevlak dankt zijn naam aan de boerderij die hier heeft gestaan. Koeien moesten dit gebied cultiveren. De boerderij bestaat nog steeds en staat aan de overkant van de Zeeweg. Dit gedeelte van de duinen maakt deel uit van een van de meest gevarieerde gebieden waar je kan wandelen in Zandvoort. Er zijn hier twee brede stranden, waar je zomers kan genieten.

Hazelworm
Er komt hier een bijzonder reptiel voor, namelijk de hazelworm (een pootloze hagedis, die op een slang lijkt). Naast de hazelworm heb je ook de zandhagedis rondlopen. Beide zijn bedreigde diersoorten.

Wijngaardslak

De duinen hier zijn jong en kalkrijk. De wijngaardslag voelt zich hier prima thuis. De slak gebruikt het kalk namelijk om zijn huis te bouwen. Deze slakken kunnen wel 30 jaar oud worden.