Landgoed Leyduin, Woestduin en Vinkenduin (rood)

Landgoed Leyduin, Woestduin en Vinkenduin

De wandeling gaat door een prachtig landgoed met sporen van een oude paardenrenbaan. U komt langs een witte, stenen uitkijktoren in neogotische stijl. Op het landgoed Vinkenduin was een vinkenbaan. De baan is nu nog te herkennen aan hoge aarden wallen die rond een veldje met lindebomen liggen. Vroeger werden hier vinken gevangen in netten.

 

 

 

 

 

Zwaarte: lichte wandeling

Lengte: 4,6 kilometer

Duur: 1 uur

Markering: rode pijlen

Beginpunt: Parkeerplaats Manpadslaan te Vogelenzang (Gebruik als navigatieadres Woestduinweg 4 te Vogelenzang).

Bereikbaarheid: Vanuit Zandvoort Connexion Bus 80 naar Heemstede/Aerdenhout. Overstappen op Connexion stadsbus lijn 14 naar Woestduinweg.

Horeca: Gasterij Leyduin, 2e Leijweg 7A, 2114 BG Vogelenzang

Toegang: gratis

Parkeren: gratis

Routebeschrijving:

Vanaf de parkeerplaats volgen we de rode pijlen. We lopen langs Huis Leyduin. Aan de andere kant zien we een ooievaarsnest, waar vaak ooievaars broeden. We komen nu langs Gasterij Leyduin. We vervolgen onze tocht en steken op stenen een meertje over. Daarna zien we de overblijfselen van een lanceerplaats van V1 bommen, die naar Londen afgevuurd werden. We volgen verder de rode pijlen. We komen nu door het landgoed Vinkenduin. Bij Woestduin wordt het landschap wat opener. Via de rode pijlen komen we weer terug bij de parkeerplaats. In de bollentijd kunnen we hier genieten van het uitzicht over de bollenvelden.

Huize Leyduin

De eerste buitenplaats die je passeert is het statige Huize Leyduin, uit 1921. Minder oud dus dan je op het eerste gezicht zou denken. Dit is het derde landhuis op (niet exact) deze plek, er hebben ooit twee andere landhuizen gestaan.

De Belvedére

Deze witte, stenen uitkijktoren in neogotische stijl uit ca. 1760 staat op een heuvel boven de beek. De toren is een ‘folly’, een bouwwerkje dat er puur ter decoratie werd neergezet. De Belvedère werd in 2013 gerestaureerd.

Vinkenbaan en Renbaan Woestduin

Op de vinkenbaan werden vroeger in het najaar vinken gevangen met netten. De krokant gebakken vogeltjes waren een lekkernij, maar werd in 1912 verboden. Een groot grasveld herinnert ons aan de renbaan Woestduin. Vroeger werden hier paardenraces gehouden, compleet met tribune, gokkantoor en hotel.