wandelen in zandvoort vakantie

Korte wandeling door het Naaldenveld

Het Naaldenveld is een oud binnenduinbos

Het Naaldenveld is een oud binnenduinbos. Bewoners wandelen hier graag en laten er hun hond uit. Er lopen smalle en kronkelige paden en er is een speelterrein, waar een oude eik staat. Er zijn zitbankjes en als de zon door de bladeren schijnt ontstaat er een prachtige kopergloed op de bast van de stammen van de dennenbomen. De naam komt van de afgevallen dennennaalden die een mooi tapijt vormt. Het bos behoorde vroeger toe aan een rijke koopman en werd gebruikt als productiebos. De dennenstammen werden in de mijnbouw gebruikt als stuthout. Dennenhout kraakt als waarschuwing als de mijn dreigt in te storten. Er groeien echter ook andere soorten bomen zoals de eik, de abeel en de esdoorn.

Zwaarte: zeer lichte wandeling 

Lengte:  2,3 kilometer

Duur:  0.30 uur

Markering: geen

Beginpunt: Parkeerterrein Zwaluwenweg ( Op de Zandvoortselaan afslaan richting Leiden en Noordwijk. Bij eerste splitsing rechtdoor op doodlopende weg naar parkeerterrein.)  

Bereikbaarheid: Openbaarvervoer lijn 80. Uitstappen Spechtlaan. Zandvoortselaan richting Haarlem volgen en rechtsaf  richting Leiden en Noordwijk. Bij eerste splitsing rechtdoor op doodlopende weg naar Naaldenveld. 

Toegang: Gratis 

Horeca: Geen

Routebeschrijving: 

Vanaf het parkeerterrein gaan we rechtsaf en meteen links het Naaldenveld in. We houden links aan en lopen tot de andere ingang. Daar gaan we rechtsaf en blijven links aan houden. We komen nu vanzelf weer bij ons uitgangspunt.

Wilde dieren en planten

Reeën en damherten houden van dichte struikgewas en kunt u hier dus aantreffen. Als het stil is komen ze tevoorschijn. Hun aanwezigheid kan afgeleid worden van de bast en onderste takken van diverse bomen die aangevreten worden. De kardinaalsmuts vormt een lekkernij voor deze dieren. Dat ziet u aan hun kaalgevreten takken.