Het Trambaanpad

Het Trambaanpad

Door de oude Zandvoortse straatjes gaan we naar het Trambaanpad. De tram reed hier vroeger van Zandvoort naar Amsterdam en terug. Nu is de baan  verandert in een wandel/fietspad. We komen langs Natuurbrug Zandpoort. Via de Blinkertweg komen we op het Visscherspad, waar vroeger vissersvrouwen uit Zandvoort op hun blote voeten naar Haarlem liepen om hun vis te verkopen.

 

Zwaarte: middelzware wandeling

Lengte: 8 kilometer

Duur: 2 uur

Markering: groene pijlen

Beginpunten: Station Zandvoort

Horeca: in Zandvoort

Routebeschrijving:

We starten bij het station van Zandvoort en volgen de groene pijlen. We steken de Zeestraat over en gaan eerst het centrum in via de Kippentrap. We komen in leuke oude straatjes om plotseling uit te komen op het Louis Davidscarré, een modern plein midden in het dorp. Spoedig komen we bij de oude Trambaan, die we volgen tot de natuurbrug. Daar gaan we links af en komen weldra op het oude Visscherspad. Hier gaan we linksaf terug naar Zandvoort.

Natuurbrug Zandpoort

Natuurbrug Zandpoort is een ecoduct en één van de drie Natuurbruggen in Zandvoort, waardoor planten en dieren, zoals ree, wezel, hazelworm, zandhagedis, rugstreeppad, duinroos en allerlei vlinder soorten een groter aaneengesloten leefgebied en meer mogelijkheden hebben om zich voort te planten en te verspreiden. Natuurbrug Zandpoort is geopend eind 2013 en is toegankelijk voor fietsers, ruiters, rolstoelgangers en wandelaars.

Visscherspad

Hierover liepen de vissersvrouwen uit Zandvoort vroeger naar Haarlem om hun vis aan de man te brengen. Het was een barre tocht, want ze liepen door mul zand. Eeuwenlang leefde het dorp van de visvangst en het verbouwen van duinaardappelen. De vissersvloot bestond toentertijd uit een tiental bomschuiten. Zo’n schuit had gemiddeld een achtkoppige bemanning. Bij vloed voeren de schepen uit en bij vloed keerden zij terug waarna de vis op het strand te kijk werd gelegd in ‘sneessies’ (porties) en onmiddellijk geveild. De kopers waren meest vrouwen die de vis uitventten in Haarlem en omstreken. Via het Visserspad, de Blinkert en Kraantje Lek liepen zij met een zware mand op de rug en vaak nog met een mand om de arm naar de Haarlemse vishal op de Grote Markt. Bijna 80% van de beroepsbevolking in die tijd leefde direct of indirect van de visvangst.