Hertenwandeling

Hertenwandeling

Afwisselende wandeling langs strand, duinen en oude straatjes

Deze wandeling komt langs alles wat Zandvoort te bieden heeft: strand, duinen en oude Zandvoortse straatjes. In de Amsterdamse Waterleiding komt u veel Damherten tegen. Het Noordoosterkanaal biedt mooi uitzichten over de duinen.

Zwaarte: lichte wandeling over goede paden

Lengte: 7,3 kilometer

Duur: 1,5 uur

Markering: geen

Beginpunt: Station Zandvoort

Horeca: Pannenkoekenhuis ‘De Duinrand’ bij de ingang en in het dorp

Toegang: Dagkaarten 1.50 euro

Routebeschrijving:
We starten bij het station Zandvoort. Hier volgen we de oranje pijlen naar de boulevard. Op de boulevard slaan we links af. U kunt desnoods langs het strand wandelen tot de reddingspost van de Zandvoortse Reddingsmaatschappij. Vlak voor de reddingspost op de boulevard gaat u linksaf een kleine voetgangerspaadje in. Dan rechtsaf en meteen weer links door de ingang van de AD duinen. (ligt op het parkeerterrein). Hier kunt u digitaal een toegangsbewijs kopen á 1.50 per persoon. We volgen het wandelpad tot we bij het Noordoosterkanaal komen. Daar slaan we links af. We komen dan bij een dennenbos en slaan hier links af. Via de ingang komen we op de Zandvoortselaan. Vanaf hier volgen we de grijze pijlen tot we bij de groene pijlen komen. Bij de Van Ostadestraat kunnen we de groene of rode pijlen volgen terug naar het station.

De waterleidingduinen
In dit gebied van de duinen rondom Zandvoort wordt het water voorgezuiverd voor de hoofdstad van ons land, Amsterdam. Overal liggen hier kanalen en putten. Hieromheen vind je bijzondere flora en fauna.

Geschiedenis
Terwijl er in Amsterdam juist te weinig water water was en het water in de grachten en sloten waren vervuild en niet schoon, hadden de duinen juist teveel water. Uiteindelijk was het Jacob van Lennep en Engelse ingenieurs die de kanalen in de duinen aanlegden. Het bleek een groot succes. Zo groot zelfs dat het grondwater flink daalde en de duinen droog vielen.

Infiltratie
Door de droogte en de vraag naar schoon water moest er een nieuwe manier gevonden worden. De duinen worden nu kunstmatig voorzien van water uit de rivier de Rijn. Het gefilterde Rijnwater dringt daarmee door tot de verdroogde duinvalleien.