Een Wandeling door de Van Limburg Stirumvallei

Een Wandeling door de Van Limburg Stirumvallei

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een van de grootste duingebieden van Nederland. Er komen veel wandelaars. Maar nu komen we in het rustig zuidelijkste deel. We komen in een gebied waar de duinen ook nog wandelen. Door de wind verandert het landschap voortdurend. Daardoor is een groot weids en indrukwekkend landschap.

 

 

Zwaarte: middelzware wandeling

Lengte: 6.5 kilometer

Duur: 1.5 uur

Markering: geen

Beginpunten: Ingang nabij de Vogelaardreef. Komend vanaf Ruigenhoek parkeren vlak na de eerste bocht naar links.

Bereikbaarheid: Met fiets of auto naar ingang op Vogelaardreef. Of met de trein naar Hillegom, daar bus nemen naar bushalte Ruigenhoek. Daarna Vogelaardreef aflopen naar ingang.

Horeca: geen

Routebeschrijving:

Bij het hek op de Vogelaardreef lopen we eerst door een klein natuurgebied het Langeveld. We gaan rechtuit, steken het fietspad over en gaan door het hek van de Amsterdamse Waterleidingduinen. We volgen eerst de blauwe paaltjes, maar bij de eerste T-kruising gaan we linksaf. Daarna rechtsaf en nog een keer rechtsaf. We lopen nu door de Van Limburg Stirumvalei. Aan het eind van het pad gaan we rechtsaf en lopen naar de berg van Starrenbroek. Hier hebben we een mooi uitzicht. We gaan linksaf en lopen nu door een bosrijk gebied. Bij de eerste afslag gaan we links en komen weer bij het hek. We steken het fietspad over en gaan terug naar de parkeerplaats.

De Stuifduinen

Door de wind zult u alleen verse sporen van herten en vossen kunnen vinden. Door het afwisselende landschap broeden hier elk jaar zo’n 70 verschillende vogels. Enkele daarvan zijn de Roodborsttapuit en Braamsluiper, rietvogels als de Blauwborst en Rietzanger. Ook in de winter verblijven er veel vogels of zijn onderweg of overwinteren en komen uit het hoge noorden. In deze zuidelijke duinen komt de Kramsvogel en Koperwieken voor.