
Wandelen door het Landgoed Duin en Kruidberg (groen)
Het landschap gaat van boerenland naadloos over tot bos en duingebied. Duin en Kruidberg kent een geschiedenis van splitsen en samenvoegen. De dubbele namen zijn samenvoegingen van de oude hofsteden Duin en Berg en De Kruidberg.
Zwaarte: Lichte wandeling
Lengte: 3,1 kilometer
Duur: 1 uur
Markering: Groene pijlen volgen
Beginpunt: Parkeerplaats Duin- en Kruidbergerweg naast Landgoed Duin en Kruidberg. (Ingang tegenover Hoeve Eigenwijs, Duin- en Kruidbergerweg tussen huisnummer 72 en 74 rechtsaf het smalle weggetje in.
Bereikbaarheid: Met de trein naar station Santpoort-Noord. Daar wandel je via de tunnel onder het spoor door naar het andere perron (aankomst uit de richting Uitgeest). Je loopt het perron over en neemt het voetpad rechts. Dan linksaf naar de Kennemergaardweg en dan tweede weg links afslaan naar de parkeerplaats.
Toegang: Gratis
Horeca: Het naastgelegen Landgoed Duin en Kruidberg of Hoeve Eigenwijs, Duin- en Kruidbergerweg 89
Routebeschrijving:
Bij de parkeerplaats gaan we langs het informatiebord rechtsaf. We volgen de groene pijlen. Spoedig klimmen we de Koepelberg op. Na enige tijd kunnen we linksaf slaan naar een uitzichtpunt. Hierna vervolgen we ons pad en slaan linksaf het Stroperspad op. Na enige tijd komen we bij het fietspad. Hier kunnen we linksaf de groene pijlen volgen, maar wij gaan nog een ommetje maken [alternatieve route]. We slaan rechtsaf en nemen het eerste pad, het Brederodepad links. Aan het eind van dit pad slaan we linksaf en volgen nu de blauwe pijlen naar de parkeerplaats.
In het bosgebied overheerst het loofhout. Corsicaanse en Oosterijkse dennen zijn aangeplant door de vroegere eigenaar en vormen een minderheid. Vroeger diende dit bosgebied voor de jacht. Er komen herten en reeën voor.





Bijzonderheden
We wandelen door een begrazingsgebied van Koniks paarden en Schotse Hooglanders. Zij zijn ingezet om de bodem open te trappen en de begroeiing op te eten. Hierdoor ontstaat een open duinlandschap. De mossen, kruiden en bloemen krijgen weer een kans om te groeien. De dieren zijn niet gevaarlijk. Wel wordt geadviseerd om afstand te houden en de dieren niet te voeren.
Bij het Grote Vlak zie je veel struiken en weinig bomen. Het grasland is uniek in Europa. Omdat de grond voedselarm is, komen er veel zeldzame soorten planten voor zoals, glad en echt walstro, duinviooltjes, bremraap, maanvaren, ogentroost en rietorchis. Ook kun je er zeldzame insecten zien zoals libellen, glassnijders, bruine winterjuffers, duinparelmoervlinder en oranjetipjes.