De Oude Straatjes van Zandvoort

De Oude Straatjes van Zandvoort

Om de sfeer van het oude vissersdorp te proeven voert deze wandeling door de oude straatjes van Zandvoort. We betreden het centrum via de beroemde Kippentrap. In het oude centrum staan leuke oude Vissershuisjes en zelfs in het hoogseizoen kun je hier in alle rust rondstruinen. Terug gaan we over de boulevard. We kunnen nu het drukke strandleven aanschouwen.

 

Zwaarte: lichte wandeling

Lengte: 2.1 kilometer

Duur: 0.30 tot 1 uur

Markering: Rode pijlen

Beginpunten: Station Zandvoort

Horeca: Onderweg

 

Routebeschrijving:

Vanaf het station volgen we de rode pijlen. We steken de Zeestraat over en gaan eerst het centrum in via de Kippentrap. We komen in leuke oude straatjes om plotseling uit te komen op het Louis Davidscarré, een modern plein midden in het dorp. Daarna volgen we de rode pijlen via de Willemstraat naar het Gasthuishofje, een Rijksmonument. Het was oorspronkelijk bedoeld voor oude Zandvoorters waarvan de woning in de oorlog gesloopt was. Dan lopen we via de Kerkstraat naar de boulevard. Bij het beeld ‘De Zonnebaadster’ gaan we rechts af richting station.

Gasthuishofje

Het Gasthuishofje is oorspronkelijk bedoeld voor oude Zandvoorters waarvan de woning in de oorlog gesloopt was. Het is thans een rijksmonument. U kunt door de poort een kijkje nemen en zien hoe de tijd hier stil heeft gestaan.

Kippentrap

Vroeger werden hier kippen en varkens geslacht. Momenteel zijn de 26 trappen het meest bekend van de inwoners die zich omhoog moesten haasten om de trein te halen. De wanden naast de trap zijn thans beschilderd door Zandvoortse kunstenaars. Op de treden is een gedicht aangebracht van de Zandvoortse schrijver en dichter Marco Termes.

De Zonnebaadster

De Zonnebaadster is een markant beeld van beeldhouwer Jan van Luyn. Het stamt uit 1966 en is gemaakt van brons. Het is vijf meter hoog.