Buitenplaatsenpad

Buitenplaatsenpad

 

 

Wandeling door de buitenplaatsen Groot-Leyduin, Hartekamp en de Overplaats en Groenendaal. Het pad voert langs verschillende bezienswaardigheden. Huis te Manpad, woonplaats van de familie Van Lennep behoort tot de mooiste historische parken van deze streek. De zeventiende-eeuwse barok stijl is gecombineerd met de negentiende-eeuwse landschapstijl. De Hartekamp, met zijn in Franse stijl aangelegde tuinen. De Overplaats van De Hartekamp met zichtas naar De Hartekamp. Hier bevindt zich de grootste speeltuin van Europa. Er is ook een romantisch miniravijn met Zwitsers bruggetje en watervalletje. Het wandelbos Groenendaal met speeltuin en kinderboerderij. Het pompstation Leiduin van waaruit vroeger gietijzeren buizen lopen richting Amsterdam. Huize Leyduin, dat door verschillende eigenaren werd vergroot tot indrukwekkend landgoed.

 

Routebeschrijving:

We volgen de groene stickers met gel pijl richting spoorbomen. We steken het bruggetje over, gaan rechtdoor. Op het einde van de weg slaan we rechtsaf. We komen nu langs het Huis te Manpad. We lopen door en gaan rechts het landgoed van de Hartenkamp binnen. We lopen om de vijver en steken de weg over naar De Overkant van de Hartenkamp. We komen langs twee romantische vijvertjes. Als we het bos uitkomen slaan we rechtsaf en de eerste links. Daarna komen we weer op de Herenweg en gaan rechtsaf. Na een poosje gaan we landgoed Groenendaal binnen. We komen langs de kinderboerderij en lopen richting het molentje. Daar gaan we linksaf en komen bij het joodse monument. We lopen nu het bos door en komen bij de hoofdingang van het wandelbos. We gaan hier rechtsaf en op een gegeven moment linksaf door een smal paadje langs woonhuizen. We steken nu de Leidse Vaart over en gaan linksaf. We komen hier bij het voormalig pompstation. We vervolgen onze weg en slaan rechtsaf. We gaan over een onbewaakte overweg (voorzichtig!) en lopen door het landgoed Leyduin met zijn statige landhuis. Zo komen we weer op de parkeerplaats.

Bruggetje huis te manpad
Bosmeertje
Bosmeertje Overplaats

Wandelpark Groenendaal wordt tegenwoordig ecologisch beheert. Deze beheermethode zorgt voor een grotere verscheidenheid aan flora en fauna. Er zijn wat open plekken in het bos gemaakt. Zo krijg je een variatie aan koudere en warmere plekken. Afgevallen takken en omgewaaide bomen blijven liggen, waardoor er voedingstoffen ontstaan voor plant en dier. Ook wordt het bos begraasd door Schotse Hooglanders. Als u afstand houdt zijn de dieren niet gevaarlijk.