Bosbeekroute blauw

Bosbeekroute blauw

 

Bij de Bosbeekroute (blauw) bij Heemstede lopen we eerst door het wandelbos Groenendaal. Het is een druk wandelbos, maar spoedig komen we bij een breed water: de Van Merlevaart en lopen vandaar langs de ringvaart. Terug komen we langs de buitenplaatsen Bosbeek en Meerzicht, die helaas niet te bezichtigen zijn.

 

 

 

Zwaarte: lichte wandeling

Lengte: 2.5 kilometer

Duur: 1/2 uur

Markering: blauwe pijlen

Beginpunten: Parkeerplaats wandelbos Groenendaal

Bereikbaarheid: met auto of fiets

Horeca: Restaurant Landgoed Groenendaal, kiosk speeltuin Groenendaal

Toegang: Gratis

Routebeschrijving:

We volgen de blauwe pijlen vanaf het startpunt op de grote parkeerplaats in het Groenendaals wandelbos. We wandelen over de voormalige Doodweg naar de Van Merlevaart. De weg werd zo genoemd omdat hij vroeger naar de begraafplaats en naar de kerk op het Wilhelminaplein doorliep. We komen langs de ringvaart, die om de Haarlemmermeerpolder loopt. Terug komen we langs de buitenplaatsen Bosbeek en Meerzicht en lopen weer door het wandelbos naar de parkeerplaats.

Wandelbos Groenendaal

Het wandelbos is door de gemeente Heemstede gekocht in 1913. Er stonden verschillende buitenplaatsen. Groenendaal werd opengesteld als openbaar toegankelijk wandelbos. Het was voor die tijd een visionaire beslissing, die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de kwaliteit van Heemstede en het karakter als groene gemeente.

Buitenplaats Bosbeek

Het landgoed Bosbeek was vroeger het hoofdgebouw van Groenendaal. Het verwisselde vanaf de 17e eeuw voortdurend van eigenaar. Nadat het huis in de Tweede Wereldoorlog was gebruikt en geplunderd door de Duitse bezetter, was er tussen 1949 en 1951 een psychiatrische inrichting gevestigd. Vanaf 1951 is het een zorgcentrum en niet te bezichtigen.

Meerzicht

De woning Meerzicht is een restant van het in 1910 afgebroken 17de-eeuwse huis Meer en Berg.  Het oude huis is in 1910 gesloopt, behalve een deel dat als zelfstandige woning is blijven bestaan en later is omgedoopt in ‘Meerzicht’.