Wandeling door de Oudste Duinen

Langs eeuwenlang begraasde duinen

Open duinwandeling tussen damherten en oude percelen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een van de grootste duingebieden van Nederland. Het bestaat uit afwisselend duinlandschap, naald- en loofbossen, rustige vennetjes, stuifzandgebieden, moerasachtige dalletjes en kanalen. Je kunt er volop genieten van rust en ruimte en je mag van de paden afwijken om door het duin te struinen. Het duin is 3400 ha groot (5 km breed en 10 km lang). Het drinkwater voor Amsterdam wordt hier voorgezuiverd.

Zwaarte: Middelzware wandeling

Lengte: 9 kilometer

Duur: 2 uur

Markering: Zwarte paaltjes volgen.

Beginpunt: Parkeerplaats Ingang De Zilk; alternatieve Parkeerplaats langs de vogelaardreef (vandaag 150 meter lopen tot de hek/ingang van de Waterleidingduinen).

Bereikbaarheid: Met fiets of auto naar ingang De Zilk

Toegang: Dagkaart 1,50 euro (vanaf 18 jaar) en betaald parkeren (2 Euro).

 

Routebeschrijving
Bij de ingang  De Zilk volgen we de zwarte paaltjes. We komen door kleine eikenbosjes, waar vroeger het hakhout verzameld werd en komen via open vlaktes (Roggepan) langs het zweefvliegveld. We vervolgen onze weg en lopen door een veld waar vroeger een boerderij stond. We kunnen hier de greppels nog van zien. We komen langs romantische duinmeertjes en berkenbomen. We vervolgen onze weg en bereiken door een bos het hoogste punt van de wandeling, de Haasvelder Kijkberg. We vervolgen onze weg over de Vogelenvelderweg en steken het Oosterkanaal over. Nu duurt het niet lang meer voordat we bij ons beginpunt komen (ca. 1/2 uur).

Zandvoort-Holiday-Wandelen-in-de-Amsterdamse-Waterleiding-Duinen-Zilk-Walkin-Wandern-Vakantie

Zeer bijzonder – Heide in de Duinen

In het duingebied bij de ingang van de Zilk vind je niet overstoven Oude Duinen, die zo’n 3500 jaar geleden gevormd zijn. Doordat er geen kalkrijk zand meer overheen is gestoven door de regen is het duingebied hier ontkalkt, waardoor de heide speciaal hier kan groeien.

Roggepan

Deze voormalige strandvlakte is bedekt met een dikke laag veen. Begin 1900 was deze vallei moerassig. Het natte grasland is hier verloren gegaan door de bollenteelt.

Bijzondere paddestoelen – Wasplaatgraslanden

“Wasplaten zijn de orchideeën onder de paddestoelen,” (Rolf Roos (red.) 2009: Duinen en mensen Kennemerland). Je vindt deze bijzondere paddestoelen onder andere in het Haasveld. Deze paddestoelen komen in verschillende kleurrijke soorten voor. De paddestoel is wel ernstig bedreigd en staat op de Rode Lijst.