Langs de wisenten (Kennemerduinen)

Afwisselende duinwandeling langs meertjes en ongerepte duinen

Het pad is gesloten van 1 maart tot 1 september i.v.m. het broedseizoen. We nemen dan de route langs het fietspad richting Bloemendaal aan zee. Op www.wisenten.nl vindt u informatie over de wisenten.

Zwaarte: middelzware wandeling over duintoppen soms door mul zand

Lengte: 10,5 kilometer

Markering: gedeeltelijk gele paden, terug niet gemarkeerd

Beginpunten: Ingang op Boulevard Barnaard, 25 meter ten noorden vanaf het uitzichtpunt bij het circuit

Ingang Wurmenveld in Zandvoort-Noord, fietspad Duinpieterpad volgen richting Bloemendaal aan zee. Na 100 meter rechtsaf gele paden volgen

Openbaar vervoer: Buslijn 81 vanaf Zandvoort of Station Haarlem. Uitstappen halte Keesomstraat

Horeca: Op de boulevard en op het strand

Toegang: Gratis, op de boulevard betaald parkeren

Routebeschrijving:

We starten de wandeling in Zandvoort-Noord. We volgen het fietspad Duinpieterpad aan het eind van de bebouwing nabij de spoorweg. Het Duinpiepad is vernoemd naar de akkertjes waar de duinaardappel verbouwd worden. We gaan niet onder het fietstunneltje door maar lopen langs het spoor. Weldra buigt het fietspad naar links af. Na 25 meter slaan we rechtsaf en volgen vanaf hier de gele paaltjes. We komen nu bij een hek dat onder stroom staat. Raak het hek niet aan, maar klim via de ladder veilig over het hek. We komen nu op het Kraansveld. Dit is het terrein van de wisenten. Houdt afstand en voer de beesten niet. Na een afwisselende tocht door duinvalleien en meertjes bereiken we weer een hek, waar we overheen klimmen. We blijven de gele paaltjes volgen en steken het fietspad over op weg naar de boulevard. Op de boulevard gaan we linksaf lang het circuit. Er volgt weldra een uitzichtpunt, waar u een mooi uitzicht heeft over het circuit en de duinen. We kunnen nu ook een stukje over het strand lopen tot aan het NH-hotel. Bij het NH-hotel lopen we de Burgemeester van Alphenstraat naar beneden langs de BMW Driving Experience en slaan het wandelpad in op weg naar het bungalowpark. Bij de ingang van het bungalowpark slaan we links af en volgen het pad. We komen nu langs een uitzichtpunt die ons een mooi uitzicht biedt over de duinen, de sportvelden en het dorp. We vervolgen onze weg langs de voetbalvelden en nemen het eerste pad rechts, langs de duivensportvereniging. We nemen het eerste pad links naast de hockeyvelden, daarna rechts richting dorp. Nu nemen we het eerste wandelpad links achter de flats langs, steken een weg over en vervolgen ons pad langs volkstuintjes. We komen nu weer uit op het Duinpieterfietspad en volgen dit rechtsaf naar het beginpunt van onze wandeling.

 

Wisenten zijn herkauwers die zowel gras eten als kruiden, knoppen, blaadjes, jonge twijgen en bast. Ook worden in de nazomer en herfst veel eikels, beukennootjes en bessen gegeten. Om bij hun voedsel te komen buigen ze takken en zelfs jonge boomstammen om en maken open plekken in het duin. Van omgewaaide bomen worden de bladeren knoppen, jonge twijgen en bast gegeten. Naast hun eetgedrag hebben wisenten ook nog op andere manieren invloed op hun omgeving. Ze nemen vaak een zandbad en maken daardoor open zanderige plekken. Zo maken ze de weg vrij voor de wind, die de duinen weer doet stuiven. Plantjes, hagedissen en andere insecten kunnen zich hier dan vestigen.