Uitdagende mountainbikeparcours naast het circuit in de duinen

Mountainbike parkoers

Mountainbike parkours

 

In Zandvoort is een uitdagende mountainbike parcours. Het ligt in het duingebied naast het racecircuit. Het is een redelijk technisch rondje. Er zijn kleine, pittige klimmetjes met steile afdalingen en scherpe bochten. Het parcours heeft een bijzondere bocht: de Laar-Wall, een 300 meter lange ‘Wall-ride’, met een krombocht van 44 meter lang en 4 meter hoog. Het is de grootste Wallride in Nederland. Het geeft de baan een extra belevenis. Er zijn enkele bruggetjes. Alleen in de zomer kan het zand wat muller zijn, wat het rijden lastiger maakt.

De lengte van het parcours is 9,8 kilometer. Er is een elektrische fietspomp aanwezig. De baan wordt onderhouden door de Dunebikers. Zij proberen het parcours goed begaanbaar te houden. De route is gemarkeerd met palen met daarop in het groen/roze het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De groene bordjes geven de hoofd route aan en de roze bordjes zijn afsnijd punten om het voor beginnende mountainbikers minder zwaar te maken.

Je kunt de route starten door de hoofdingang van het circuit Burgemeester van Alphenstraat 108 2041KP in Zandvoort te nemen. Ga dan achter de tribune langs richting de Tarzanbocht. Hier vind het hek, waar de route begint. Je kunt ook naar het parkeerterrein gaan naast de ‘BMW Driving Experience’. Aan het begin van de geluidswal is de start van het parcours.

Belangrijk om te weten is dat de mountainbikeroute Zandvoort geen openbaar gebied is en omgeven is door natuurgebieden. Het parcours ligt op gemeentegrond wat deels gepacht is door Circuitpark Zandvoort. Er wordt ook over enkele meters beschermd natuurgebied gefietst, wat momenteel getolereerd wordt (hier mag ook geen onderhoud gedaan worden). Onderhoud en ontwikkelingen aan de route zijn te volgen via Facebook. Er mag nooit buiten de paden worden gereden, ook niet op circuitterrein. Buiten de paden wordt direct bekeurd.

Omdat een gedeelte van het ATB parcours op grondgebied van het Circuit Park ligt, is het niet mogelijk om gebruik te maken van het parcours tijdens evenementen. Het ATB parcours wordt ook gebruikt door wandelaars en bezoekers van het Circuit Park. Ons uitgangspunt is dat iedereen die op het parcours wandelt of fietst op een respectvolle manier met elkaar omgaat. Wandelaars let op fietser en fietser let op wandelaar.

Zwaarte: een redelijk technisch rondje met kleine, pittige klimmetjes met steile afdalingen en scherpe bochten.

Lengte:  9,8 kilometer

Duur:  2 uur

Markering:  groen/roze internationale MTB-tekens

Beginpunt:  hoofdingang van het circuit Burgemeester van Alphenstraat 108 2041KP in Zandvoort

Horeca: geen

fietspomp
de Laar Wall

Natuurgebied

 

 

De mountainbikeroute is gelegen in het duingebied nabij het racecircuit. Dit duingebied kenmerkt zich door een gevarieerde flora en fauna. Het is een natuurgebied waar planten, dieren en mensen zich welkom voelen.

 

Daarom is het belangrijk om te weten, dat de mountainbikeroute Zandvoort geen openbaar gebied is en omgeven is door natuurgebieden. Het parcours ligt op gemeentegrond wat deels gepacht is door Circuitpark Zandvoort. Er wordt ook over enkele meters beschermd natuurgebied gefietst, wat momenteel getolereerd wordt (hier mag ook geen onderhoud gedaan worden). Er mag nooit buiten de paden worden gereden, ook niet op circuitterrein. Buiten de paden wordt direct bekeurd.

 

Zandvoort is bekend van het Formule 1 racecircuit, de Historische Grand Prix en tal van andere evenementen. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen.

smalle paadjes