Fietsroute naar Huis te Manpad

Fietsen langs het landgoed Huis te Manpad

Fietsroute door het zuidelijk deel van Kennemerland, langs landgoederen, buitenplaatsen en andere villa’s. We komen langs de landgoederen Leiduin en Woestduin. De rechte lange lanen kenmerken de parken rondom deze buitenplaatsen, maar zijn later vermengt met de gebogen Engelse landschapstijl. Op het 18e-eeuwse landgoed Huis te Manpad woonde jarenlang de familie Van Lennep. Het huis is gratis te bezichtigen, maar alleen op afspraak. (www.huistemanpad.nl). Er is een 240 meter lange slangenmuur, een orangerie en een menagerie. We fietsen door het wandelbos Groenendaal met zijn speel tuin en kinderboerderij. Daarna voeren we door de Haarlemse Hout, een eeuwenoud stadsbos van Haarlem om tenslotte bij een van de mooiste landgoederen van Nederland te komen: Landgoed Elswout. Zijn prachtige park met heuvels, bruggen, priëlen en waterpartijen geven het een Zwitsers uiterlijk.

Zwaarte: Gemakkelijk

Lengte: 30 kilometer

Duur: 2 uur

Markering: Nummers fietsroutenet

Beginpunt: Raadhuisplein centrum Zandvoort

Horeca: Onderweg

Routebeschrijving:
We beginnen op het Raadhuisplein in het centrum van het dorp. Routeknooppunt 79. We volgen de nummers 77 – 83 – 82 – 72 – 76 – 67 – 68 – 71 – 70 – 81 – 84 – 35 – 21 – 21 – 36 – 37 – Vanaf 37 volgen we de borden richting Zandvoort. We gaan hier rechtdoor naar Zandvoort (geen nummer).

Onderweg staan ANWB bordjes Manpadroute. Deze wijken iets af van de route en worden niet meer door de ANWB onderhouden. Soms ontbreken ze. Wij adviseren de nummers van het routenetwerk te volgen.

De route kan met behulp van het fietsroutenetwerk ingekort of uitgebreid worden. Bij elk knooppunt staat een fietsroutekaart van de omgeving.

Op Elswout groeien veel uitheemse planten ingevoerd als sierkruid of als geneeskrachtig kruid o.a. de felgele voorjaarszonnebloemen, de stengelloze sleutelbloemen en de daslook.

Over Huis te Manpad
In 1634 tot 1640 begint de Amsterdamse koopman Cornelis Huerts met de bouw van het Huis te Manpad. De diverse eigenaren na hem hebben er hun eigen uitbreidingen en verbeteringen aan toegevoegd. Het meest bekende hier is de 240 meter lange slangenmuur, aangelegd door Wigbold Slicher Jr. Het huis is na 1767 bijna 200 jaar in de familie Van Lennep gebleven. Het park is regelmatig te bezichtigen onder begeleiding van een gids.

De Haarlemmerhout
De Haarlemmerhout is een eeuwenoud stadsbos met veel historie. In 1426 is het hele bos zelfs gekapt om te voorkomen dat Jacoba van Beieren met haar troepen ongezoen voorbij de stadsmuren van Haarlem kon komen. In 1577 ging het voor de tweede keer tegen de vlakte. Dit maal was het omdat de Spanjaarden de stad belegerden. In de 19e eeuw is het bos onder leiding van landschapsarchitect J.D. Zocher omgevormd in de Engelse landschapsstijl. De huidige gebogen fietspaden zijn hiervan een goed kenmerk.

Landgoed Elswout
De fietsroute komt ook langs Landgoed Elswout. Hier kunt u twee wandelingen volgen, die ook beschreven staan op deze site.

Brouwersvaart
Over deze gekanaliseerde duinbeek voeren schuiten met zuiver duinwater naar de brouwerijen in Haarlem. Haarlemse brouwerijen haalden het water in de 17e eeuw hieruit, omdat het Spaarne te vervuild was.