Walk Elswout (Red)

Walking over the Estate Elswout (red)

In the 17th and 18th century, wealthy Amsterdam merchants discovered Zuid-Kennemerland as the ideal place for an outdoor location. Elswout is one of the oldest and most beautiful of these. Architect Constantijn Muysken has built the big house out of all kinds of styles. The sixteenth-century villas outside Rome were the main source of inspiration: there is an astonishing resemblance between the façade of the villa Farnese in Caprarola and the east façade of Elswout. On Elswout, not only the house and the park, there are countless special monuments, such as a model farm, service houses, log cabins, garden houses, stables and coach houses, an ice cellar and a potato cellar. Most striking is the orangery with its large glass dome. There is a small theater at the parking lot.

Difficulty: Easy walk

Length: 4 kilometers

Duration: 1 hour

Marking: follow red posts.

Starting point: Parking Elswoutslaan 12a, 2051 AE, Overveen

Free access

Catering: the orangery is open on Sundays

Directions:

 

We enter through the 17th century gatehouse. The driveway is ahead of us. We quickly turn right and follow the red posts. We walk past the deer camp and then turn left. We now walk past the orangery. Then we turn right and arrive at the teahouse. Now we turn right and pass a statue in honor of the hunt. We first walk through the forest and have a view of the estate Duinlust. Then we go through the forest and come across bridges. After a chain bridge you will find Kabuur’s cottage. The cottage is just a decor. These jokes belong to the English landscape style. We now go back and enjoy the view over the meadows and the big house. We cross a bridge again and walk along an overgrown wall. Then we walk past the former coach houses and horse stables over the driveway back to the parking lot.

Elswout

Around 1780 Elswout changed ownership and the English landscape style made its appearance on the estate. In this style, the park had to look as romantic and natural as possible. This ideal image was created by alternating dense forests with open spaces. The straight lines made way for playful, curved forms, so that the walker always has surprising views on meadows, ponds and tree groups. In the new design, old trees were included as much as possible and romantic pavilions were added.